Weekend Newcastle 21 maart 2014

Newcastle

De stad werd door de Romeinse keizer Hadrianus gesticht. Nadat de Romeinen uit Engeland waren vertrokken was de plaats, toen Monkchester geheten, de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria en werd een belangrijke bedevaartsplaats vanwege de Heilige Bron van de Jezusberg, tegenwoordig Jesmond. Bij gevechten met de Vikingen werd de stad in 1080 bijna volledig vernield. In de middeleeuwen was Newcastle, gelegen aan de grens met Schotland, een belangrijke vestingstad. De stad groeide enorm ten tijde van de Industriële revolutie, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval.

Weekend Newcastle 21 maart 2014 001

Weekend Newcastle 21 maart 2014

 

Vakantie Newcastle cruise

Newcastle is een levendige stad waar cultuur, historie en moderne voorzieningen naast elkaar bestaan. U vindt in Newcastle zowel historische panden als hypermoderne en prestigieuze bouwwerken. De stad is vrij compact, waardoor alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Tijdens een stadswandeling door Newcastle kunt u uitgebreid kennis maken met alles dat Newcastle haar bezoekers te bieden heeft. Of maak eens een rondritje met de Sightseeing bus, een open dubbeldekker waarvoor u op diverse plaatsen in de stad kunt in- en uitstappen.

Newcastle bezienswaardigheden

Newcastle bestaat feitelijk uit twee gedeelten, welke gescheiden worden door de rivier de Tyne. Tussen de twee stadsdelen zijn 7 bruggen waardoor u eenvoudig tijdens uw bezoek met zowel de oude binnenstad als moderne winkelcentra van Newcastle kunt kennismaken. Eén van de nieuwste ‘eyecatchers’ is de ‘Gateshead Millennium Bridge’ die als een knipoog beweegt om de schepen door te laten. De brug, welke alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers, brengt u naar het BALTIC Centre for Contemporary Art. Deze grootste kunstruimte van Groot-Brittannië buiten Londen heeft continue wisselende exposities en is gratis toegankelijk. Het museum is gehuisvest in een op unieke wijze verbouwde graansilo en vanaf de veranda bij het dakrestaurant heeft u een magnifiek uitzicht op de rivier de Tyne.

Naast het BALTIC ligt het futuristische “The Sages Gateshead Music Centre”. Dit bijzondere bouwwerk huisvest het centrum voor wereldmuziek in de breedste zin van het woord. Een ander museum dat de moeite waard is, is het Discovery Museum. Dit grootste – gratis toegankelijke – museumcomplex van Noord-Engeland en biedt allerlei evenementen en attracties aan voor het hele gezin met o.a. een tentoonstelling over de geschiedenis van Newcastle.

Newcastle winkelen

Voor winkelliefhebbers is Newcastle een waar paradijs. De laatste jaren is deze stad namelijk uitgegroeid tot een van de grootste winkelsteden van Groot-Brittannie. U vindt er veel aparte winkels met kleding en design volgens de laatste mode. Zodra u bij het Centraal Station afgezet wordt door de transferbus, loopt u zo het centrum in.

Alle winkelstraten en overdekte winkelcentra zijn op loopafstand van elkaar. Wandel door Northumberland Steet, ook wel de “Oxford Street” van Noord-Engeland genoemd. Hier vindt u vestigingen van Europese en typisch Britse ketens en warenhuizen. In de stadswijk Grainger Town vindt u Grey Street (onlangs nog uitgeroepen tot mooiste straat van Engeland) en de traditionele overdekte Grainger Market. Direct aan het plein waar Grey’s Monument hoog boven alles uittorent, liggen het enorme winkelcentrum ‘Eldon Square’ en de sfeervolle overdekte ‘Monument Mall’.

U kunt er ook voor kiezen om vanaf het station de bus te nemen naar het overdekte winkelcentrum MetroCentre in Gateshead, net even buiten Newcastle. De bus doet er ongeveer een kwartier over om het winkelcentrum te bereiken. Het MetroCentre is volgens velen de beste plek om te shoppen in Newcastle.  Geniet van meer dan 50 restaurants en zo’n 330 shops inclusief warenhuizen zoals Debenhams, House of Fraser en Marks and Spencer. Ook zijn er gedeelten met een thema, zoals The Forum, The Studio, The Village en Garden Court waar u kleinere winkeltjes vindt. De winkels zijn ook in de avonden open, evenals op zondag.

Weekend Newcastle 21 maart 2014 074

Weekend Newcastle 21 maart 2014

 

Newcastle uitgaan

Voor wie meerdere dagen in Newcastle verblijft kunnen wij een bezoekje aan de Quayside aanraden. Quayside is de kade langs de wijken Gateshead en Newcastle. Hier wordt hard gewerkt aan een modern en levendig stadsgezicht met bijzondere en indrukwekkende gebouwen. Daarnaast vindt u hier aan de oevers van de rivier de Tyne veel hippe bars, eettentjes en nachtclubs. Hier kunt u heerlijk eten en heeft u een ruime keuze aan internationale restaurants.

Klik hier voor foto’s